Туризъм и места за почивка

Впечатления и мнения, въпроси и отговори за градове, курорти и хотели, вили и хижи

Снимка на хижа "Бъндерица"

Поляните над хижа Бъндерица

Бъндерица е разположена в Пирин на около 1700 надморска височина над Банско, на половин час път под хижа Вихрен. Близо над нея е най-старото дърво в България - легендарната Байкушева мура, която е поникнала някъде около времето, когато хан Аспарух е прекосил Дунава, за да основе Българската държава. От хижата по склона на големия Бъндеришки циркус тръгват пътеки за местност Казаните (където се задържа огромна преспа вечен сняг дори и през лятото), върховете Вихрен и Кутело и през Кончето за хижа Яворов. От Бъндерица нагоре по циркуса след хижа Вихрен може да се достигне до хижа Синаница или заслон Спано поле (през Бъндеришката порта), до хижа Демяница през Тодорината порта или след голямо катерене на каменистата Главнишка порта да се излезе на главното било на Пирин, по което да се стигне до заслон Тевно езеро (много красив преход, но не се препоръчва на хора, които ги е страх от пропасти).

Категория:  На Планина      Етикети: ,


2 коментари

  1. nadq toneva каза,

    Изпитвам ужасна носталгия по времето, прекарано там…

    ноември 9th, 2009 в 16:02

  2. Мария Киркова каза,

    хижа Бъндерица без осветление след 24,00 часа с външни тоалетни много мръсни и не хигенични с една баня в която има топла вода от 18,00ч до 21,00ч хижарите са не учтиви цените в ресторанта отговарят на заведение с 5 звезди, Никъде не се отчитат постъпленията от спането не се изискват лични документи и данни от лицата които посещават хижата .Не се издават разписки за платени нощувки . Бях там разочарована съм хижата се експлоатира без да се влагат средства за подобряване на условията .

    август 3rd, 2011 в 22:36

Добави коментар за Хижа Бъндерица

icon_mrgreen.gif icon_neutral.gif icon_twisted.gif icon_arrow.gif icon_eek.gif icon_smile.gif icon_confused.gif icon_cool.gif icon_evil.gif icon_biggrin.gif icon_idea.gif icon_redface.gif icon_razz.gif icon_rolleyes.gif icon_wink.gif icon_cry.gif icon_surprised.gif icon_lol.gif icon_mad.gif icon_sad.gif icon_exclaim.gif icon_question.gif 

     Качи снимки от твоята почивка!

   Снимка:

dsa