Туризъм и места за почивка

Впечатления и мнения, въпроси и отговори за градове, курорти и хотели, вили и хижи

Разликата между семейните екскурзии и пътешествията без деца е доста голяма. Първите осигуряват безценни спомени, щастливи общи мигове, незаменими преживявания и случки, на които после заедно да се смеете. Вторите са концентрирани върху разходки, посещения на културни и исторически забележителности, много свободно време, щури хрумвания и ценни мигове насаме с любимия. Колкото по-рано осъзнаете, че ваканцията Ви може, а и най-вероятно няма да мине точно както сте я планирали, че ритъмът й ще е по-бавен (разходките и туристическите обиколки също) и не всички Ваши желания ще са осъществими, толкова по-добре ще си прекарате.

Направете почивката наистина семейна.

Правете повече неща заедно с децата си. Ако сте на море участвайте активно в строенето на замъци или научете малчуганите да плуват(ако още не умеят и не са прекалено малки), играйте заедно на топка, фризби или се състезавайте с тях. На планина можете да си организирате вечер край лагерния огън или война със снежни топки (в зависимост от сезона и възрастта на децата), да събирате листа и цветя за хербарии, да си направите пикник, снежен човек. Ако сте на екскурзия в чужбина посещавайте разнообразни места, които да осигуряват развлечения за всички. Съчетайте, например, разходка из китните градчета около езерото Гарда с посещение на местния увеселителен парк. Вие ще се насладите на живописната природа, кокетните магазинчета и невероятната архитектура, а децата (и част от татковците) на десетките скоростни влакчета, цветни въртележки и интересни атракции.

Бъдете подготвени.

Добре е да разполагате с всичко необходимо още преди да тръгнете и да оставите възможно най-малко неща за „когато пристигнем” или „някъде по път”. Запасете с мокри кърпички, храна за из път, пелени за поне два дни, лепенки, слънцезащитен крем (дори и през зимата), медикаменти, които могат да Ви потрябват, много вода, поне два биберона, детски книжки. Вземете със себе си някои от любимите играчки на децата. Така по-лесно ще свикнат с новата обстановка и ще са по-спокойни. Хубаво е, обаче, да им купите поне една нова вещ – залъгалка, плюшено животинче, кукла, камионче. По този начин децата съсредоточават вниманието си върху нея и реагират по-леко на външни дразнители като дълго пътуване, шумна обстановка, рязка промяна в метеорологичните условия.

Край на прилошаването.

Макар този неприятен ефект от пътуването да се проявява и при някои възрастни, той засяга най-вече децата. Рискът от прилошаване е по-голям с празен или прекалено пълен стомах. Преди да тръгнете дайте на децата нещо леко за хапване и вода. Някои от плодовете дразнят стомаха, затова по-добре избягвайте сокчетата по време на път. Гледането през прозорците на колата (автобуса) е много приятно занимание, но е за предпочитане да го замените с рисуване, оцветяване или игри. Опитът за фокусиране на движещите се предмети извън превозното средство може да засили чувството за дискомфорт (ако го има) или да предизвика гадене.

Осигурете на децата си игри и занимания.

Погрижете се за лично детските развлечения. Добре е хотелът, в който ще отседнете да разполага със специално обособено място за игри, лудории и образователни занимания. По този начин малчуганите ще създадат много приятелства и контакти, ще си изкарат по-приятно и ще Ви осигурят необходимото време сами. Хотел „Монтесито” в София разполага с чудесен детски кът и прекрасни аниматори, които ще се погрижат за доброто настроение на малките пътешественици.

Категория:  Без категория      


Коментарите са затворени.

dsa