Туризъм и места за почивка

Впечатления и мнения, въпроси и отговори за градове, курорти и хотели, вили и хижи

Даскалоливницата е една от най - отличителните забележителности в град Елена. Сградата е построена през 1843 година от Иван Момчилов и се отличава като първото класно училище, създадено в страната. Името „Даскалоливница” е дадено от Петко Р. Славейков, който е един от възпитаниците на училището. Талантливият поет го е нарекал по подобие на „свещоливница” - от даскал - „даскалоливница”, т.е. място, където се „леят”, създават учители.

В „Даскалоливницата”  своето образование получават много личности като Петко Славейков, Драган Цанков, Стефан Бобчев и други. Училището е създадено от Иван Момчилов, който е руски възпитаник. Завърнал се в родния си град, възрожденецът утвърждава една различна и съвсем нова образователна система. В школото за първи път се преподават светски науки, а не само църковни. Учителят въвежда и часове по гимнастика, като заради тях възникват проблеми с турската власт, която е мислила, че това са военни упражнения.

Също така утвърждава празник на училището, създава множество учебници и помагала, въвежда училищен звънец и дежурни ученици.

Днес сградата е превърната в музей. Разположена е на два етажа. В приземието се намират три големи мази, служили най - вероятно за дюкяни. Вторият етаж може да се нарече учебна база, тъй като има класни стаи, учителска стая и отделно помещение за учебните помагала и предмети.

„Даскалоливницата” е паметник с национално значение. Ежедневно историческата забележителност посреща и впечатлява десетки туристи и гости на града. Всеки, който иска да усети духа на Българското възраждане, трябва да посети еленското училище.

Зеленината, която обгражда района допълнително създава усещане за тишина и спокойствие. Може да спите в много уютни къщи за гости, например Къщи Кузманови.

Колекционерите на печати в книжките на 100 - те национално - исторически обекти в България, могат да получат своя в комплекса. Към комплекса принадлежат още църквата „Свети Никола”, която впечатлява с уникалната си архитектура и стенописи, величествения храм „Успение на Пресвета Богородица”, „Камбуровия хан” и други.

„Даскалоливницата” е емблематично място не само за град Елена, но и за България, тъй като тя е ценен символ в историята на българската просвета, образование и култура.

Категория:  Без категория      


Коментарите са затворени.

dsa